Villányi borvidék

Villány

 

Magyarország első teljes körű eredetvédelmi rendszere Villányban született.

A  borvidék fejlődése erős alapokra épül: a hagyományok tiszteletben tartása, folyamatos technológiai beruházásokkal, szakmai továbbképzéssel.

 

A hagyományok közé tartozik a Kadarka és a Portugieser fajták  jelenléte. A Villányi Borvidék azonban a hagyományok tisztelete mellett folyamatosan előre is tekint. Széles skálában kínál különböző fajtákat. Sokak szerint pl. Európa  egyik legjobb vidéke a  Cabernet Franc termesztésére.

Számos pincészetnél a ma létező legfejlettebb technológiákat alkalmazzák.

Villány borászai talán a borversenyek és kiállítások egyik legsikeresebb résztvevői. Eddig a vidék termelői   borospincéi hat alkalommal nyerték el az "Év Bortermelője" vagy "Év Pincészete" neves címet.

A Villányi Borvidék erőssége kétségbe vonhatatlanul  azon pincészetek nagy száma, ahol magas szintű szakmai tudás ötvöződik technológiai tudással, a kedvező klímával és a megfelelő talajjal.

 

Éghajlat

 

A villányi Magyarország legdélebbi  borvidéke, ahol a tavasz korán beköszönt, és a szőlő a napsütésben hamarabb érlelődik. Ősszel gyakran van kései nyár, vagy ahogy azt hívják, "Vénasszonyok  Nyara".

A szőlőtermesztés meghatározó tényezői a jó éghajlati viszonyok, ideértve a hőmérsékletet és a napsütéses napi órák számát (az átlagos napsütés évi 2100- 2150 óra között van)

Elhelyezkedésének köszönhetően a Villány dombjai kiváló területeket kínálnak szőlőtermesztésre. A  kelet-nyugati tartomány déli lejtői különleges mikroklímával rendelkeznek. A terület meleg, mérsékelten párás éghajlatot élvez.

 

 

 

Talaj

 

A talaj összetevői domináns szerepet játszanak a borok jellegének, szagának és íztartalmának, valamint a borok extrakciós tartalmának megteremtésében. A Villányi borvidék legfontosabb talajösszetevői a dolomit, marl, kréta mészkő, lösz fedés agyaggal, néhány helyen homoktartalommal. Különösen a mészkő értékes a  talajban a szőlőültetvények számára.

 Villány környékén a  a szőlőterületek  mély rétegének  nagyobb része mészkő. A talaj semleges vagy enyhén lúgos. Erre a rétegre meszes lösz vagy agyag rakódik.

 

Pap Judit

+36 70 420 6709

Németi Sándor

+36 70 420 6710

Reijo Itkonen

+36 70 420 6708

info@rejijiwines.com

MINDEN JOG FENNTARTVA! | REJIJI WINES

info@rejijiwines.com

MINDEN JOG FENNTARTVA! | REJIJI WINES